Župnija Izola

Župnijska cerkev, ki se nahaja na najvišji točki mesta, je posvečena sv. Mavru. V njej se obhaja sveta maša vse dni, razen v sredo (v cerkvi sv. Roka) in soboto (v cerkvi Marije Alietske). Urnik sv. maše je objavljen v župnijskih oznanilih – Svetilnik.

Sv. Maver – zavetnik župnije, je bil škof v Poreču, ki so ga na poti v Rim ujeli in ga usmrtili okoli leta 300. Izolani so svetega Mavra častili na cerkveni praznik 21.novembra ter na ljudski praznik 23.oktobra, v spomin na čudež Sv.Mavra leta 1380,ta praznik so oblasti ukinile šele leta 1828.

23.10.1380 je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje. Legenda pripoveduje, da so se nemočni meščani zatekli k molitvi v župnijsko cerkev. Takrat jih je rešil Sv.Maver. Bel golob je s cerkve poletel nad genovsko ladjevje, ki ni videlo obale zaradi čudežnega meglenega oblaka, s katerim je Sv. Maver pokril Izolo. Genovežani so sledili golobu vedoč, da golobi ne letijo daleč od obale. Golob jih je odpeljal daleč na odprto morje in se vrnil na cerkev. Iz kljuna je izpustil oljčno vejico v znak miru in varnosti. V zahvalo temu čudežu, so Izolani posvetili cerkev sv. Mavru.
Iz tega časa je tudi izolski grb, ki ima na modri podlagi belega goloba z oljčno vejico v kljunčku.

Za sličicami lahko preberite več o cerkvah, ki se nahajajo na ozemlju župnije:

Na najvišji točki srednjeveškega otoka stoji cerkev svetega Mavra. Posvečena je mučenikom sv. Mavru in sv. Donatu ter papežu Sikstu
  Je najstarejša izolska cerkev, ki se nahaja v samem središču starega mestnega jedra (Manziolijev trg). Posvečena je Marijinemu Vnebozetju.
Cerkev leži nad Izolo, na Baredih.
Cerkev sv. Roka se nahaja v bližini izolskega dimnika. V njej poteka bogoslužje ob sredah ter ob nedeljah.
Se nahaja nad Izolo - Jagodje-Dobrava. V njej je bogoslužje na praznik ....
Nekaj besedila ....
Sv. Dominik ali cerkev svete Marije snežne ....
Pokopališka kapela sv. Mihaela.

© Župnija Izola 2021