Misli za triintrideseto nedeljo med letom.

Odlomek iz evangelija po Luku (Lk 21,5-19) za današnjo nedeljo nam – tako kot še marsikateri drugi odlomki iz evangelijev – pove zelo preprosto stvar: Vse, kar se zgodi, je Božji načrt in Božje delo, mi ljudje pa naj sledimo Jezusu, zanj pričujemo in vztrajamo v zvestobi do konca. Kakor koli torej obračamo, izvor in smisel vsega je v Bogu, kar počnemo mi, naj o tem priča.

Ljudje – tudi duhovniki – se radi primerjamo in ocenjujemo s tem, kar smo naredili: zidali, obnovili, restavrirali, ustanovili, vpeljali, ustvarili, pridelali, prešteli… in radi se pohvalimo s tem. Statistika in izmerjena učinkovitost, storilnost in vidni rezultati nam pač godijo. Če pa nas kdo zaradi tega še pohvali, pa se sploh dobro počutimo. A to je naše delo, to je – če si sposodim besede iz današnjega evangelija – lepi kamni in zaobljubljeni darovi. Od njih – tako Jezus – ne bo ostalo prav ničesar. »Sic transit gloria mundi – Tako mine slava sveta.«

Jezus pa se osredotoči na povsem drugo stvar. Najprej govori o lažnih prerokih in lažnih odrešenikih. Marsikdo se bo ime za Mesijo ali za nekoga, ki ve več od Svetega pisma in ima sijajen CV, a Jezus svari, naj takih ne poslušamo. Gospodar časa in zgodovine, dogodkov in življenja je Bog. Kar se zgodi, je njegov načrt in njegova zamisel. Izpolnilo se bo, kadar bo Bog hotel. Sledi seznam preizkušenj, katastrof in drugih neprilik, ki nas bodo doletele. Navadno se česa takega ustrašimo ali vsaj ne želimo. Komu pa je prijetno, če ga življenje stisne v kot ali ga kdo od najbližjih izda?

A vse to je priložnost za tiste, ki verujejo v Jezusa in mu zvesto sledijo, da o njem tudi spregovorijo. Ne bo jim lahka predla, a tudi njihovo pričevanje, njihov zagovor, ne bo o njih samih, o njihovih dosežkih, statistiki in učinkovitosti, ampak o Jezusu. Še več. Tudi pričevanje samo ni človeški umotvor ali domišljene besede, ampak sad Božjega navdiha. »Jaz vam bom namreč dal zgovornost in modrost, ki ji vsi vaši nasprotniki ne bodo mogli kljubovati ali ugovarjati,« zagotavlja Jezus. Na nas je samo, da sledimo Jezusu in v tem vztrajamo do konca – tudi v času lažnih prerokov in drugih neprijetnosti. »S svojo stanovitnostjo si boste pridobili svoje življenje.« Pravo življenje šele sledi, ne živimo ga tukaj, ampak potem, pri Bogu, v katerega smo verovali in mu sledili, o njem pričevali in mu bili zvesti.

Blagoslov Vsemogočnega Boga Očeta in Sina in Svetega Duha naj pride na vas, nad vami vedno ostane in se po vas širi. Amen.

Zapisal Luka Tul

© Župnija Izola 2021