Misli za sedemnajsto nedeljo med letom.

Kako lep mora biti tisti biser in kako dragocen mora biti tisti zaklad, da človek proda vse, kar ima, in kupi prav tisti biser in prav tisto njivo, kjer se ravno tisti zaklad skriva? Verjetno morata biser in zaklad biti zelo očarljiva, da človeka omrežita do te mere. Gotovo se v življenju ženemo za marsikatero dragocenostjo in veliko smo pripravljeni dati za marsikatero stvar. Kako dolgo smo pa smo očarani nadnjo? Kako dolgo je stvar zanimiva?

Če dobro pomislim, smo ljudje taki, da ne cenimo tistega, kar zlahka dosežemo. Hitro damo na stran nekaj, kar na hitro pridobimo. Je torej dobro za človeka, da ne doseže vsega v tem življenju? Je dobro za človeka, da so nekatere stvari plod življenjskega dela? Po mojem mnenju je. So stvari, ki ne samo, da jih ni mogoče doseči v tem življenju, ampak jih je mogoče doseči samo z iztekom tega življenja. Tisti biser in njiva z zakladom sta taki stvari, da je treba zanju ne samo prodati vsega, kar pridobimo v življenju, ampak zastaviti zanju življenje samo.

Ne drznem si dopolnjevati Jezusovih prilik, a po mojem mnenju je nebeško kraljestvo prav tako. Očarljivo do te mere, da omreži (in zahteva) celotno življenje, življenje kot tako. Nebeško kraljestvo omreži človeka v celoti, ali pa zanj ni zanimivo. Ni polovičarska stvar ali občasna dejavnost. Je na vse ali nič in pri njem se gre za življenje in smrt.

Da, nebeško kraljestvo je namenjeno vsem, vsak ga lahko doseže, kajti vsak lahko svoje življenje zastavi za neko stvar. Vsak zmore dati življenje. Pa tudi nebeško kraljestvo zmore omrežiti vsakega in ga pritegniti za seboj. Božja volja za vsakega človeka je, da bi prišel zopet v njegovo hišo in v njej prebival. Bog od začetka sveta ponuja človeku očarljive stvari, ki pričajo o njemu, in se tudi kaže kot nezadržno očarljivega. V Stari zavezi beremo celo o tem, da kdor vidi Božje obličje, umre. Tako zelo očarljiv je Bog, da je zanj vredno takoj zapustiti to življenje.

Pa se pustimo uloviti v mrežo nebeškega kraljestva? Nas očara ta biser in zaklad? Kako dragocen nam je čas namenjen Bogu in bližnjemu? Si ga vzamemo? Koliko smo pripravljeni dati (zlasti svojega časa in napora) za dosego nebeškega kraljestva? Konec koncev se zanj dela sproti in vsak dan. Ne ustrašimo se, ko slišimo, da je doseči nebeško kraljestvo življenjsko delo. Če nam ni težko vzeti si čas in vložiti svoj napor za stvari, ki nam lepšajo in lajšajo to življenje, naj nam ne bo tudi za tiste, ki nam odpirajo srečno večnost. Pustimo se ujeti in usmeriti, pustimo se omrežiti in očarati – in Bog bo naredil vse ostalo.

Blagoslov Vsemogočnega Boga Očeta in Sina in Svetega Duha naj pride na vas, z vami vedno ostane in se po vas širi – in omreži mnoge. Amen.

Zapisal Luka Tul

© Župnija Izola 2021