Misli za petindvajseto nedeljo »med letom«.

»Vsaka beseda, ki se je ne naučiš danes, je brca v rit jutri« (don Lorenzo Milani). Verjetno apostoli niso vedeli za ta rek, sicer bi Jezusa gotovo vprašali, kaj misli s tem, da bo izročen v človeške roke, umorjen in da bo po treh dneh vstal. A so molčali. Evangelist pravi, da te besede niso razumeli in da so se bali načeti debato. Jezus jih sicer ni brcnil v rit, kakor je storil Petru – o tem smo slišali prejšnjo nedeljo –, ampak naredi to, česar niso naredili oni: Vpraša jih, kaj se pogovarjajo, in razloži svojo misel.

Namesto da bi se pozanimali, so apostoli med seboj razpravljali druge stvari. Bog ve, koliko všečkov bi kateri izmed njih dobil danes, če bi se potegovali za priljubljenost ali za stolček. Gotovo bi njihovo razpravljanje – pa čeprav napačno – našlo plodna tla in kakšnega somišljenika. Bog ve, kaj je krožilo v njihovih glavah, da so si postali tekmeci in povzpetneži. Kar vemo, je, da se niso najprej pogovorili z Jezusom.

»Vsaka beseda, ki se je ne naučiš danes, je brca v rit jutri.« Ker želi Jezus to preprečiti, vpraša apostole o njihovih pogovorih med potjo. Znova naleti na nema usta. Apostoli so se zaprli v svoj krog in v svoje misli. V njih ni bilo prostora za drugačno logiko, za drugačne možnosti. Če bi ostali pri tem, bi jih prej ali slej teplo oz. bi se kar sami med sabo stepli. Na kupu gnoja je namreč prostor samo za enega petelina. Kdo bo ta petelin? Nekako v tem slogu so se pogovarjali.

Jezus pa noče, da bi med apostoli vladal zakon močnejšega, temveč medsebojna solidarnost. Močnejši naj si šibkejšega ne podreja, temveč ga sprejme v Jezusovem imenu. Kdor sprejme človeka v vsej njegovi otroški ranljivosti, sprejme Boga samega. Tako pravi Jezus v danes v evangeliju. Bog je namreč v Jezusu postal ranljiv in šibek, nebogljen in zadnji. Če smo torej Jezusovi učenci, sprejmimo to logiko. Bog po Jezusu ne obsoja sveta in ne podpira logike tega sveta, temveč jo ozdravlja in pripravlja za večnost, za boljši jutri, ki nas vse čaka.

Če ostaja kakšna beseda, ki je ne razumemo, če imamo kakšno vprašanje, na katerega nimamo odgovora, če nas pesti dvom, ki ga nismo uspeli razrešiti, se ga lotimo danes, da bomo jutri na boljšem in se ne bomo tepli po glavi ali bili tepeni zaradi zamujenih priložnosti.

Blagoslov Vsemogočnega Boga Očeta in Sina in Svetega Duha naj pride na vas, nad vami vedno ostane in se po vas širi. Amen.

Zapisal Luka Tul

© Župnija Izola 2021