Misli za dvajseto nedeljo med letom.

Ne vem, kdo je bolj občudovanja vreden: Žena, ki neomajno veruje, ali Jezus, ki – človeško gledano – preseže samega sebe? Kdo je večji: kdor je deležen uslišanja, ali kdor usliši? Vera resnično premika gore. In ne samo gore. Vera premakne tudi ljudi: jih spreminja, nagovarja, spodbuja in nudi oporo. To se zgodi predvsem takrat, ko nimamo drugega, na kar bi se oprli. Naposled človek odkrije svojo lastno vernost, svojo vez z Bogom in – morda grdo rečeno – pride v položaj, ko se nauči moliti.

Jezus hvali vero, ki je majhna kot gorčično zrno, a premika gore in presaja drevesa. Po katerem poskusu, po kateri prošnji odnehamo? Kdaj nam vere zmanjka? Kaj nam spodkoplje vero? Slaba izkušnja ali slab zgled? Prevelika ali celo napačna pričakovanja? Težko je vztrajati v prošnji k Bogu, ko smo navajeni dobiti takoj, »iz prve«. Težko je vztrajati v prošnji k Bogu, kadar nismo uslišani. Težko je vzdrževati osebno vero, kadar imamo vse postreženo na pladnju in ni potrebno biti v skrbeh za posledice.

Kanaanska žena se zaveda svojega položaja in se ne protivi Jezusu, češ: Moja pravica – tvoja dolžnost. Ne gre na ulice in ne podžiga sovraštva, ne razbija vsega okoli sebe in ne obtožuje nikogar. Preprosto se zaveda, da nima ničesar, s čimer bi lahko odkupila sebe ali – grdo rečeno – podkupila Jezusa oz. ga prepričala, da jo mora (avtomatično) uslišati. Ve, da uslišanje ni samoumevna stvar in njena prošnja, njena pobožnost in drža tudi ne čarobna palčka. Ve, da uslišanje ni odvisno od njenih mnogih ali lepih besed.

Se vsaj malo zavedamo, da smo v enakem položaju pred Bogom kot ta žena? Konec koncev: Kdo je Bogu prej kaj dal, da bi mu Bog moral dati povračilo (prim. Rim 11,35)? »Kdo sem jaz? Le prah sem zemlje. Ti [Jezus] vesoljstva si vladar,« pravi besedilo znane bogoslužne pesmi. Po drugi strani pa lahko – enako kot ta žena – »omehčamo« Boga s tem, da predenj prinesemo svoje stanje in rečemo: »Tukaj sem. Ti vse veš. Ti vse zmoreš.« Ne ustrašimo se, ne obupajmo, ne obtožujmo in ne protestirajmo, če ne bo ali ni šlo »iz prve«.

Blagoslov Vsemogočnega Boga Očeta in Sina in Svetega Duha naj pride na vas, z vami vedno ostane in se po vas širi. Amen.

Zapisal Luka Tul

© Župnija Izola 2021