Misli za devetnajsto nedeljo med letom.

»Ne boj se, mala čreda, kajti vaš Oče je sklenil, da vam da kraljestvo.« Kakor znajo te besede zveneti tolažilno, tako so lahko odsev neke danosti, neke krute stvarnosti, ki vedno znova – pa naj bo to pogosto ali ne – pride na dan. Oče je sklenil dati kraljestvo, kar predstavlja izvoljenost, varnost in trajnost. To ni načrt, ampak sklep. Ni se treba torej bati – Oče je že za vse poskrbel. Po drugi strani pa je ta kraljevska čreda mala, se pravi: maloštevilna,, nebogljena in preizkušena.

Da. Malo je takih, ki lahko kadar koli, ob katerem koli času vstopi v obljubljeno kraljestvo. Gospodar namreč lahko pride tudi sredi noči, ob uri, ko ne pričakujemo. Budnost je torej ena od lastnosti tistih, ki bodo smeli prejeti kraljestvo. Znamenje budnosti je prižgana svetilka. Kjer je ponoči svetlo, vemo, da tam nekdo bedi. Tja si tat ne bo upal kar tako vlomiti, saj ga bo gotovo nekdo zasačil. Biti buden sredi noči pa ni kar tako. Najtežje je bedeti ravno sredi noči, med polnočjo in tretjo uro zjutraj. Takrat te najbolj vleče spat.

Malo je tudi takih, ki so pripravljeni ali opremljeni za vstop v dodeljeno kraljestvo. Opasana ledja pomenijo, da lahko odideš na pot, na misijo, na izpolnitev neke naloge. Če se sredi noči kar koli nepredvidenega zgodi, je potrebno takoj ukrepati. Ni časa za česanje in umivanje, oblačenje in obuvanje. Naša oprema naj ne bo zaklenjena v predalu ali skrita v omari, ampak pri roki in brezhibna. Nagrada za budnost in pripravljenost je neverjetna: gospodar bo služabnika posedel za mizo in mu postregel. Neverjetno! Narobe svet!

Tretja in četrta lastnost, ki ju Jezus pohvali in pričakuje, sta zvestoba in preudarnost. Očitno je tudi takih malo. Služabnik je nekdo, ki mora ne samo izpolniti nalogo (biti zvest), ampak tudi ob pravem času in s pravo mero poskrbeti za druge služabnike. Če se postavi nad njih in jih začne izkoriščati, bo kaznovan (če drugo ne, se mu bodo uprli). Če ga zanje ne briga, prav tako. Zaupanim ljudem je potrebno dati, kar potrebujejo (kar ni nujno isto kot to, kar si želijo), ob pravem času (ne kadar se spomnijo) in v primerni količini (da ne bo zmanjkalo, ali da se kdo preveč ne zredi).

Koliko je budnih, pripravljenih, zvestih in preudarnih? Očitno je takih malo, za malo čredo. Da. Krščanstvo ni zamišljeno kot vera večine, ni vera velikih množic, ni destinacija množičnega turizma. Krščanstvo prav tako ni vera statističnih obrazcev, navad in ponavljanja, ni vera papig. Krščanstvo je prožna in gibljiva, prodorna in žuboreča vera. Vsi so sicer vabljeni, da postanejo dediči kraljestva, a malo je takih, ki so primerni ali voljni, malo je takih, ki si tega želijo in vzamejo za svoje.

Prosimo Svetega Duha, da bi prejeli dar budnosti, pripravljenosti, zvestobe in preudarnosti in v njih rastli. Prosimo in prizadevajmo si za kraljestvo, ki ga je Oče sklenil dati. Ne ustrašimo se okoliščin in izzivov. Nagrada je vredna vsakega truda, njen predokus pa je sveta maša.

Blagoslov Vsemogočnega Boga Očeta in Sina in Svetega Duha naj pride na vas, nad vami vedno ostane in se po vas širi. Amen.

Zapisal Luka Tul

© Župnija Izola 2021