Misli za četrto postno nedeljo

Nikodem je tipičen politik, ki se krega podnevi in krade ponoči. Oprostite tej primerjavi, vsako sovpadanje s stvarnostjo je seveda naključno. Naj mi oprosti tudi sam Nikodem, če mu delam krivico. Prvaki med Judi, se pravi takratna judovska politična in verska elita, so se z Jezusom kregali podnevi in mu nasprotovali, ga izzivali in hoteli speljati v past, da bi lahko tožili. Prepirali so se tudi med sabo, kajti o Jezusu niso vsi razmišljali enako. Ponoči pa kar naenkrat Nikodem, prvak med Judi, pride k Jezusu in mu ne samo ukrade nekaj spanca in časa, ampak želi s svojo glavo dojeti, za kaj gre.

Preprosto mu ni dalo mira in moral se je srečati s človekom, čigar znamenja pravijo, da je Bog z njim. To je naredil ponoči. Kot bi se hotel skriti pred javnostjo in na skrivnem, za zaprtimi vrati, izvedeti kaj več, pridobiti ekskluzivne podatke, »ukrasti« kakšno izjavo, ki bi morda prepričala ostale. Skratka: zaradi Jezusa Nikodem ni mogel spati in hotel je razumeti več. Če je bilo res tako, ne vemo, kajti evangelist o tem ne poroča. Omenja ga pa še dvakrat. Najprej ko velike duhovnike in pismouke prepričuje, naj se – v skladu s Postavo in tako kot je storil on – z Jezusom pogovorijo o tem, kar dela (Jn 7,50-51), in nato pri Jezusovem pogrebu, ko prinese dišave, da bi ga mazilili z njimi (Jn 19,39). Kakor koli: srečanje z Jezusom je Nikodema zaznamovalo, sicer tega prvaka izmed Judov evangelist gotovo ne bi omenjal trikrat in to po imenu.

H komu smo mi pripravljeni iti sredi noči in se z njim pogovoriti? Kaj nam ne da spati in želimo na vsak način izvedeti? Je Jezus eden od razlogov? Smo pripravljeni, tako kot Nikodem, zavzeti se zanj in mu nameniti delček sebe? Koliko smo pripravljeni »krasti« z Jezusom, pa čeprav se z njim tudi kregamo?

Morda pa je res lahko Nikodem zgled politikom, predvsem pa vsem nam, ki politike kritiziramo in tudi sami prisegamo na svoj prav ter se zlepa in zgrda ne pozanimamo o nekom, ki ga ne razumemo – kaj šele, da bi se z njim pogovorili. Namesto besede »politik« lahko vstavimo katero koli drugo besedo, ki opisuje nekega človeka ali skupino ljudi. Konec koncev lahko vstavimo kar sebe, ko si v svoji topoglavosti ničesar ne damo dopovedati.

Nikodem nas svojim nočnim obiskom pri Jezusu konec koncev uči, s kom se splača biti nočna ptica, ko ti dvomi, vprašanja in skrbi ne dajo spati. Sredi take temne noči iščimo svetlobo, iščimo luč, ki je prišla na svet in jo vzljubimo – kakor Nikodem. Morda – tako kot on – ne bomo vsega razumeli »iz prve«, a ne obupajmo nad sabo in nad lučjo, ki je močnejša od teme. Naše vodilo naj bo resnica, naše karte naj bodo pred Bogom odprte. Luč bo namreč našel tisti, ki po resnici pove, da je v temi in da mu katera stvar ali dogodek niti najmanj ni jasen in razumljiv. Samo tako bo našel, kaj in kako si dogajanje predstavlja Bog.

Blagoslov Vsemogočnega Boga Očeta in Sina in Svetega Duha naj pride na vas, nad vami vedno ostane in se po vas širi. Amen.

Zapisal Luka Tul

© Župnija Izola 2021