Misli za binkoštno nedeljo.

Sveti Duh je duh resnice in odpira za resnico. Vsakemu, ki ga kliče, šepeče Božje besede in daje moč za pričevanje. On je naš advokat (priklicani zagovornik), da lažje obvladamo, kar je v nas grešnega in zlega, in živimo, kakor je Bogu všeč. Kadar nam zmanjka besed, ga kličimo in položil nam bo v usta to, kar Bog želi, da govorimo: resnico.

O, ti luč preblažena,
daj, razsvetli srca vsa
zvestih svojih vernikov.

Resnica boli, saj ne razodene samo dobre, ampak razkrije tudi neprijetno plat človeka. Človek je bitje iz mesa in kosti in ni imun na dela mesa, ki jih našteva apostol Pavel: »nečistovanje, nesramnost, razuzdanost, malikovanje, čaranje, sovraštva, prepirljivost, ljubosumnost, jeze, častihlepnosti, razprtije, strankarstva, nevoščljivosti, pijančevanja, žretja in kar je še takega« (Gal 5,19-21). Proti virusom in bakterijam, ki načenjajo telesno, duševno in duhovno zdravje, potrebujemo Svetega Duha. On je zdravilo, ki nam daje moč za vsakdanji boj proti tem nadlogam. On vcepi v nas zdravo mladiko (kakor to naredi kmet na trti ali sadnem drevju), da lahko obrodimo dobre sadove, sadove Duha: »ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blagost, dobrotljivost, zvestobo, krotkost, samoobvladanje« (Gal 5,22-23).

Ti olajšaš nam bridkost
ti si dušam sladki gost,
ti jih sladko poživiš.

esnica je tista, ki nas osvobaja. Kdor sam sebi ne prizna, da podlega prej naštetim delom mesa in drugim grehom, ne bo dovzeten za sadove Duha. Kdor si ne pusti vcepiti zdravo mladiko, bo še naprej rodil trpke sadove. Svojo slabo plat (ki bi jo najraje skrili pred drugimi in pred Bogom) je potrebno razgaliti in se tako otresti in izprazniti vso grenkobo, ki nas kvari. Zdravniki nas radi svarijo pred tem, da bi si zakislili telo z neuravnoteženo prehrano in neprimernim načinom življenja. Bog pa nam po Svetem Duhu daje protistrup, ki dela iz nas dobre ljudi.

In sedmero vlij darov
v duše svojih vernikov,
saj ti v vsem zaupajo.

Da, ljudje smo podvrženi slabostim in grehom, a to ni vse. To ni vsa resnica o nas. Slabe in neužitne hrane nočemo uživati. Prej ali slej se človeku zagabi. Človek je sladokusec in globoko v sebi ve, kaj je zanj dobro. Človeku je dano, da takoj zazna, kdaj se dobro počuti. Ob dobri hrani bo užival in se okrepil, ob slabi pa ga bo začelo kaj boleti. Bog, ki je ljubezen, hoče iti tudi skozi želodec in nas nahraniti s svojimi dobrotami. Želi nas ozdraviti ran (tudi tiste na želodcu) in vzpostaviti imunski sistem (tudi tistega v prebavnem traktu). Ni namreč vse, kar pojemo in s čimer se polnimo, dobro za nas. Bodimo zdravo izbirčni in ne zadovoljimo se z vsako stvarjo, ki nam jo kdo porine pred usta. Pa naj bo še tako lepo zapakirana.

Duši madeže izmij,
kar je suho, spet zalij
in ozdravi rane vse!

Blagoslov Vsemogočnega Boga Očeta in Sina in Svetega Duha naj pride na vas, nad vami vedno ostane in se po vas širi. Amen.

© Župnija Izola 2021