Misli na prvo postno nedeljo.

Z veroučenci smo na pustni torek vzeli v roke pepel in ugotavljali, za kaj je dober. Prišli smo do spoznanja, da je dobro gnojilo in dober detergent. Zato se z njim na začetku postnega časa zaznamujemo. Postni čas je priložnost, da v sebi umijemo trdovratne madeže in pognojimo, kar je dobrega in plemenitega. Bog želi z nami in v nas obnoviti, utrditi zavezo, ki jo je sklenil pri krstu, se pravi, nas umiti greha in narediti za svoje otroke.

Da se ta obnova in utrjevanje za spoznanje lažje zgodita, nam današnji evangelij (Mr 1,12-15) ponuja nekatere like, v katerih lahko prepoznamo sebe, bližnjega in sploh dogodke, v katere smo vpleteni.

1. Sveti Duh. On je tisti, ki vse vodi, usmerja in oživlja. On nam govori in šepeče Božjo besedo, posreduje Božjo zamisel in daje njegov navdih. Morda se zdi čudno, da vodi v puščavo, med zveri, na nevaren kraj, na suh kraj, kjer pogrešamo stvari, ki smo jih navajeni, in jamramo, kako slabo nam gre. Sveti Duh postavlja izzive. Štirideset dni človek zmore zdržati brez hrane. Tega izziva se še nisem lotil, morda se zdi neizvedljiv, celo kot trpinčenje bi ga kdo označil. A tisti, ki nas vodi in v moči katerega zmoremo, je Sveti Duh. Sami od sebe ne bi. Pri Bogu in skupaj z Bogom ni nič nemogoče. Verjamemo to?

2. Jezus. On se pusti voditi Svetemu Duhu, ne nazadnje je eno z njim in Očetom. Ne ustraši se izziva, ne ustraši se poslanstva, ne ustraši se satana in zveri. Ne beži pred vsem tem in ne išče krajšnic, obvozov ali lažjih poti. Kar mu je zaupano, je njegovo, in vzame nase. Puščava, zveri, satan, skušnjave, ječa in človeške spletke zanj niso ovire ali izgovori, razlogi za prelaganje krivde ali odgovornosti. On je Božji Otrok. Njemu Oče zaupala in njega vodi Sveti Duh. On se »vrže« v svoje poslanstvo oznanjevanja Božjega kraljestva in spreobrnjenja, kakor mi s pomola v morje. In plavamo, spočetka mukoma, nato pa vedno bolje. In ne potonemo.

3. Satan. Tudi on ima svoje načrte, navdihe in poti. Postavlja nas na preizkušnjo. Preizkuša našo vdanost Bogu in navdihom Svetega Duha. Nagaja, da bi nas odvrnil od zaupanega poslanstva. Provocira, da bi izgubili živce, moč, pogum in voljo do življenja. Zapeljuje, osvaja in – kar zna najbolj zavesti – se dela lepega, dobrega in nepogrešljivega. Ni vredno, ni koristno pogajati se z njim.

4. Zveri. Neizogibno in vprašanje časa je, da nas doletijo nesreče, razočaranja, bolezni in žalost. Nekdo ali nekaj pač vse požre in se hrani s tem, kar nam je dragoceno. Nekdo ali nekaj pač zajeda in samo čaka na ugodno priložnost, da bi nas odrl in oropal. Zver je pač taka: ne zna drugače, ne zmore drugače. Na tem svetu jih je veliko. Ne pustimo se jim in ne iščimo njihove družbe. Itak pridejo same od sebe. Ne posnemajmo jih, ne obnašajmo se kot plenilci in mrhovinarji. Ne poigravajmo se, ne izkoriščajmo in ne naslajajmo se z lepoto, dobroto in čustvi drugih. Ne privoščimo in ne smejmo se njihovi nesreči, bolezni in žalosti. Ne gojimo in ne podlegajmo zavisti, lakomnosti, jezi, nečistosti, napuhu in drugim grešnim nagnjenjem.

5. Angeli. To so sočutna bitja, ki pridejo naproti v preizkušnji in izzivu. To so kot rokavčki, ko se učimo plavati, in mimetična obleka, ko smo med zvermi. To so reševalci, ko se počutimo razvaline. To je klic, sporočilo, misel in dogodek, ki ti polepšajo dan. To je objem, v katerem odpade vsako breme, veriga in zapornica. To je rama, na katero se lahko naslonimo, na njej potožimo in izjokamo. To so zvezde v temni noči naše nebogljenosti. To so navidezne malenkosti, ki naredijo razliko med običajno sivino in sončno svetlobo. Kličimo jih in uživajmo v njihovi družbi.

6. Janez Krstnik. Ne vem, s kom ali s čim bi ga najbolj poistovetil. Po eni strani z zvestim in izkušenim prijateljem, po drugi pa s kruto stvarnostjo. Kakor koli že, on se veseli bližine in prihoda močnejšega od sebe. On ve, kdo resnično zmaguje. On pusti prednost, zgledno odigra svojo vlogo in je vesel, da je bil vreden srečati in pokazati Jagnje Božje, sorodnika, Odrešenika. On je radosten, da ima življenje smisel, oporno točko, smer, cilj in da vedno zmaga. Ječa? Prava reč!

Blagoslov Vsemogočnega Boga Očeta in Sina in Svetega Duha naj pride na vas, z vami vedno ostane in se po vas širi. Amen.

Zapisal Luka Tul

© Župnija Izola 2021