Misli za šestnajsto nedeljo med letom.

Najti ravnotežje in ga ohranjati je po svoje življenjski podvig. Ravnotežje med delom in počitkom, med obveznostmi in razvedrilom, sedenjem in gibanjem, deli in molitvijo in še bi lahko našteval, so izzivi, s katerimi se človek srečuje. Če je delo zahtevno in vzame veliko časa, je nujno najti čas zase in, kot radi rečemo, »odklopiti« možgane, iti kam drugam, srečati druge ljudi, početi nekaj drugega. Konec koncev je to tudi stvar odločitve in doslednosti.

Jezus izrecno reče svojim apostolom, potem ko se vrnejo z dela in mu poročajo o njem, naj si vzamejo čas zase, gredo na samo in si odpočijejo. Kasneje so menihi razvili zelo preprosto razdelitev dneva, ki na nek način obstaja še danes: 8 ur dela, 8 ur molitve in 8 ur počitka, ki so enakomerno razporejene čez dan. Ta preprost urnik je obdržal v ravnotežju vsakega, ki se je odločil posvetiti življenje Bogu. Če ga malo prilagodimo razmeram, v katerih vsak od nas, ki nismo menihi, živi, bi verjetno zelo pomagal pri uravnoteženosti življenja.

Velika skušnjava je bila in še vedno ostaja kompleks nepogrešljivosti. Po domače povedano: kot da brez mene nič več ne gre (prav). V enajstih letih dela v arhivu sem se naučil tudi tega, da lahko stvari počakajo in da brez mene prav tako stvari dobro delujejo. Ne morem in ne smem si domišljati, da sem nepogrešljiv, da brez mene stvari gredo slabo ali pa sploh ne. Če je delo dobro zastavljeno, bo teklo tudi brez mene oz. bo lahko počakalo tisti teden ali dva, ko me ni doma.

Jezus reče svojim apostolom, naj se gredo odpočit in sam prevzame skrb za množico, ki ga išče. Da, včasih moramo dušni pastirji pustiti prostor in čas tudi Jezusu samemu, da poskrbi za tiste, ki ga iščejo. Vsega ne bomo naredili sami in tudi ne zmoremo sami. Konec koncev je namen vsega skupaj v tem, da smo Jezusovi učenci, ne pa učenci dušnih pastirjev. Zato je dobro, da si ljudje oddahnejo tudi od nas, da zadihajo sami, da sami najdejo odnos z Jezusom, da zrastejo v osebni veri. Verjetno bi ta vzorec, z ustreznimi prilagoditvami, veljal še kje.

Blagoslov Vsemogočnega Boga Očeta in Sina in Svetega Duha naj pride na vas, z vami vedno ostane in se po vas širi. Amen.

Zapisal Luka Tul

© Župnija Izola 2021