Misli za šesto velikonočno nedeljo.

Jezus je zgled, kako ostati povezan z Očetom. Jezus je zgled, kako biti mladika na trti. Jezus je zgled, kako biti prijatelj. Jezus je zgled, kako dati življenje za bližnjega. Jezus je zgled, kako ljubiti. Zgledovati se po komer koli ali čemer koli drugemu, je nepopolno, celo napačno. Jezusova zapoved, imenujemo jo tudi nova zapoved, govori o ljubezni, kot jo je živel in pokazal Jezus. Strah, nevednost in podrejen položaj (in z njimi nadvlada in tekmovalnost) so drže, ki naj jih premostimo, presežemo in pustimo za sabo.

Božje bistvo, Božja istovetnost je ljubezen, ki je največja in zmore vse. V njej ni prostora za strah, saj kdor ljubi, ni prestrašen in ne ustrahuje, se ne počuti ogroženega in ne ogroža, ne žali in ni se ne pusti žaliti. Ljubezen je edino merilo, edina drža, vse ostalo naj se zgodi v njej, v njeni moči – tudi odnos z Bogom, tudi odnos z bližnjim. Jezus je apostole imenoval prijatelje in jim naročil, naj delajo enako. Kristjani naj se med seboj nimamo za drugo kot za prijatelja, saj smo v moči krsta vsi Božji otroci. Zaznamovani smo z istim Duhom in poklicani, da obrodimo njegove sadove.

Za strah, ki podreja in razdvaja, oddaljuje in odtujuje, naj ne bo prostora. Veliko žalosti in ne nazadnje tudi greha se zgodi iz strahu. Strahu, da me drugi nima rad, me ne sprejema, me ne razume, me ne posluša. Tak strah rodi tekmovalnost, ki vodi v nezaupanje. Nezaupanje pa seje razkol, sovraštvo in odtujenost, saj nekoga postavlja na drugega. Jezus odpravlja odnos gospodar-služabnik, odpravlja nevednost in odtujenost, ki vodi v zaverovanost in uporništvo.

Apostoli so z Jezusom zmogli prerasti tudi lastno omejenost in lastna merila, lastne poglede in lastne meje. Zmogli so privzeti Jezusov slog in dati prostor Božjemu delovanju. Zmogli so biti mladika na trti in obroditi sadove Svetega Duha. Zmogli so ljubiti, kakor Jezus, zmogli so spregovoriti kakor Jezus, zmogli so delati kakor Jezus. Zakaj? Ker je po njih in z njimi delal, govoril in ljubil Jezus sam. Ker so postali in ostali Jezusovi prijatelji. Ker so tudi oni razodevali vse, kar jim je Jezus razodel. Ker so sprejeli izvolitev, načrt in poslanstvo, kot jih je vanje položil Bog. Ker so sprejeli in postali orodje Boga, ki je ljubezen.

V moči te drže so v izzivih, ki so bili pred njimi, v prigodah, ki so jih doživeli, in novosti, s katero so se soočali, našli in sprejeli pravo rešitev. Ker so Boga pustili, da dela, so zmogli biti priče pred ljudmi. Tudi mi smo poklicani k isti drži. Mi, ki si sami zmoremo veliko pomagati in imamo veliko možnosti in rešitev, znanja in podatkov na dosegu. Mi, ki spričo veliko sadov napredka in civilizacije še vedno zmoremo dati prostor Bogu, da stvari obrne tako, kot je najboljše. Mi, ki še vedno verujemo in vemo, da ne mi, ampak Bog zmore vse.

Blagoslov Vsemogočnega Boga Očeta in Sina in Svetega Duha naj pride na vas, z vami vedno ostane in se po vas širi. Amen.

Zapisal Luka Tul

© Župnija Izola 2021