Misli za trinajsto nedeljo med letom.

Hoja za Jezusom in trud za Božje kraljestvo nista lahki stvari, sta pa zanesljivi in ne razočarata.

Božje kraljestvo je namenjeno vsem, niso pa vsi voljni ali primerni zanj, niso vsi taki, da bi sprejeli Jezusovo ponudbo. Kdor se naposled odloči za Božje kraljestvo in hojo za Jezusom, naj ne računa na priljubljenost, uničenje nasprotnikov, streho nad glavo in oziranje nazaj. Jezusov cilj je biti vzet v nebesa, pošiljati pred seboj glasnike in poklicati za glasnike tiste, ki jih on sam hoče in so primerni za tak stil življenja. Da, biti na poti v nebeško kraljestvo in biti njegov glasnik je način življenja, ne zgolj služba ali izbirna vsebina.

Kdor izbere način življenja za Božje kraljestvo, bo sicer živel na tem svetu in se na njem nekako znašel, ne bo pa od tega sveta. Ta svet – vključno s priljubljenostjo, uničenjem nasprotnikov, streho nad glavo in oziranjem nazaj – bo pustil za sabo. Ali bolje: ta svet in njegova logika ga ne bosta več zanimala. Dvojne igre ni mogoče več igrati, ko se hodi za Jezusom. Kdor prime plug in gleda nazaj, ne bo oral ravno, temveč krivo. Njiva tega sveta tako ne bo pripravljena za seme Božje besede.

Ovinkarjenje ni sprejemljivo za Jezusa. Logika samopostrežne trgovine (kjer izberem, kar mi ugaja, kadar mi ugaja) ni skladna z nebeškim kraljestvom. Slednje sprejmeš v paketu, ali pa ga ne sprejmeš. Kdor ga ne sprejme, ne pomeni, da bo pri priči pokončan z ognjem z neba, naj pa ne računa, da bo lahko določal ceno vstopnice. Enako velja za tistega, ki nebeško kraljestvo sprejme. Ne bo kar pokončan s strani tistih, ki ga ne sprejmejo, kar pa ne pomeni, da mu bodo v tem življenju z vsem postregli.

Kdor se naposled odloči za Božje kraljestvo in hojo za Jezusom, ne bo živel več po svojih željah in načrtih, ampak se bo prepustil Jezusu. Ne bo prosil za smrt tistih, ki drugače mislijo in se z njim ne strinjajo, temveč jih bo spoštoval. Jezus namreč noče enoumja in uniformiranja. Jezusov učenec bo popotnik in romar na tem svetu, kjer smo vajeni imeti stalno bivališče. Jezus namreč hoče ta svet narediti tak, kot je všeč Bogu. Kdor hodi za Jezusom, bo že na tem svetu živel po Jezusovo, kar pa ne bo vedno všeč ljudem – celo domačim ne. Jezusov brat, sestra in mati so namreč tisti, ki spolnjujejo njegovo besedo.

Če si izposodim besede apostola Pavla: V človeku – tudi tistemu, ki hodi za Jezusom – se neprestano odvija izbira med »mesom« (svojo grešno platjo, ki želi ugajati temu svetu) in »duhom« (izpolnjevanjem Božje volje). To dvoje si nasprotuje, zato je potrebno izbrati. Ne moremo kolebati med enim in drugim. To ni v stilu Božjega kraljestva. Ne moremo početi, kar hočemo mi sami. Za Božje kraljestvo ni primerno ozirati se nazaj pri oranju, omejiti se na preteklost in iskati ugodje na tem svetu.

Blagoslov Vsemogočnega Boga Očeta in Sina in Svetega Duha naj pride na vas, nad vami vedno ostane in se po vas širi. Amen.

Zapisal Luka Tul

© Župnija Izola 2021