Spoved

Ko se z grehom oddaljimo od izvirne krstne nedolžnosti, imamo poseben zakrament, s katerim smo spet sprejeti v odnos z Očetom in Cerkvijo. Zakrament je postavljen na dan vstajenja. Bistveno je, da se kesamo in želimo spreobrnjenja ter prejmemo odvezo duhovnika, ki ima za to dejanje ustrezno poslanstvo Cerkve.

Pri spovedi dosežemo spravo z Bogom in odpuščanje grehov in spravo s Cerkvijo. Povrne se nam stanje milosti, če je bilo s smrtnim grehom izgubljeno. Odpuščena nam je večna kazen in vsaj delna odpustitev časnih kazni za greh. Pri spovedi dobimo tudi mir in vedrost vesti in duhovno tolažbo. Od spovedi odhajamo okrepljeni  in močni za boje in življenjske izzive.

V Izoli spovedujemo ob petkih pred sv. mašo ter ob nedeljah pred sv. mašo pri sv. Roku in pred in med sv. mašo ob 10h pri sv. Mavru. Kadarkoli smo pripravljeni za spoved izven tega časa. Gibalno omejenim prinašamo zakramente tudi v bolnico, na dom …

Obred zakramenta sprave

Hvaljen Jezus. – Na vekomaj. Amen.

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. – Amen.

Bog, ki razsvetljuje človeška srca, naj ti pomaga, da boš prav spoznal(a) svoje grehe in dosegel(la) Božje usmiljenje. – Amen.

Zadnjič sem bil(a) pri spovedi … Moji grehi so: (nato povem grehe, kot se jih kesam).

Obudim kesanje (tako ali drugače):

MOJ BOG, ŽAL MI JE, DA SEM GREŠIL(A) IN ŽALIL(A) TEBE, KI SI MOJ NAJBOLJŠI OČE. TRDNO SKLENEM, DA SE BOM POBOLJŠAL(A). POMAGAJ MI S SVOJO MILOSTJO. AMEN.

Duhovnik moli besedilo odveze: Bog, Oče usmiljenja, ki je s smrtjo in vstajenjem svojega Sina svet spravil s seboj in poslal Svetega Duha v odpuščanje grehov, naj ti po službi Cerkve podeli oproščenje in mir.
In jaz te odvežem tvojih grehov v imenu Očeta in Sina + in Svetega Duha. – Amen.

Zahvaljujmo se Gospodu, ker je dober. – Ker vekomaj traja njegovo usmiljenje.

Bog ti je odpustil grehe, pojdi v miru. – Bogu hvala.

© Župnija Izola 2021