Šmarnice

Maj je Marijin mesec, v katerem vsako leto v cerkvah ali pa v domačem krogu prebiramo šmarnična razmišljanja. Šmarnice nas vabijo, da poglobimo svoje zaupanje v Marijo.

Tudi letos je Slovenski katehetski urad skupaj s Celjsko Mohorjevo družbo pripravil šmarnice posebej za otroke in odrasle.

Šmarnice za otroke je Dragice Šteh z delom Več kot spletni prijatelj – Blaženi Alojzij Grozde – vzornik za naš čas so nastale ob stoti obletnici rojstva bl. Alojzija Grozdeta, ki je bil goreč kristjan in vdan Marijin častilec. V svojih pesmih je opeval lepoto in dobroto nebeške Matere, h kateri se je tako rad zatekal v svojih stiskah in težavah. Njegovo otroštvo je bilo zaznamovano z revščino, žalostjo in osamljenostjo. Njegova iskrena in trdna vera ga je celo stala življenja. V šmarnicah bomo Grozdetovo pot spoznavali skupaj z najstnikom Filipom in njegovimi mladostnimi preizkušnjami, iskanjem mesta v svetu in družbi. Na voljo so tudi nalepke, podloga in pohvale.

Šmarnice za odrasle Aleša Pečavarja Glas z gore: Življenje Božje služabnice Magdalene Gornik predstavijo zgled Božje služabnice, ki je prvo mistično izkušnjo doživela že pri rosnih dvanajstih letih. Po srečanju z Božjo materjo Marijo se je odločila, da bo svoje življenje darovala Jezusu. Bolezen in trpljenje je sprejemala izredno potrpežljivo in vdano zaupala v Božjo voljo. Zaupala je, da s tem dopolnjuje Kristusovo trpljenje za odrešenje vsega človeškega rodu. Naj nam bo njena strma pot zemeljskega življenja v spodbudo pri spreobrnjenju in zaupanje, da ima v Jezusu vse svoj smisel.

Vsem, ki se boste zbirali pri šmarnicah, želimo blagoslovljen Marijin mesec maj in vas lepo pozdravljamo!
Slovenski katehetski urad in Celjska Mohorjeva družba
Več: katoliška-cerkev.si

Založba Salve

Letošnja tema šmarnic, ki jih je izdala založba Salve, je vzeta iz knjige vseh knjig – iz knjige, ki je primerna za vsako priložnost, le poiskati jo moramo nekje doma na polici – vzeti v roke in pustiti, da nam Gospod skoznjo spregovori …

Tokrat bomo Sveto pismo, ki bi ga radi približali mlajšim bralcem, odkrivali skupaj z nebeško mamico Marijo – svetopisemske zgodbe na malo drugačen način, nam knjižna junaka Adam in Špela skušata predstaviti v utripu današnjega dne. Avtorica Tadeja Roblek nas spodbuja, da bi skupaj slavili Marijo. Ob Mariji poglejmo v Sveto pismo – enostavno, življenjsko in vedno pride prav.

 

Zakaj Marijo povezujemo s šmarnico?
Preberi prispevek na Aletia (klikni tukaj).

© Župnija Izola 2021