Šmarnice za otroke in odrasle

Slovenski katehetski urad je skupaj s Celjsko Mohorjevo družbo pripravil: – šmarnice za otroke z naslovom Svetniki so bili čisto (ne)navadni ljudje avtorja Aca Jeranta in – šmarnice za odrasle z naslovom Camino, pot, ki se začne na koncu avtorja Marka Rijavca.

Šmarnice za otroke Svetniki so bili čisto (ne)navadni ljudje nam v obliki razgibanih dialogov med otroki in malim angelom Serafinčkom približajo svetniške like vseh starosti, stanov in obdobij. Otroke vabijo, da bi tudi sami v vsakdanjem življenju pogumno stopili na pot svetosti in vedno bolj postajali Jezusovi prijatelji: »Nihče ni tako dober, da ne bi mogel biti še boljši. Prav tako ni nihče tako velik prijatelj z Jezusom, da ne bi mogel biti še večji.«

Šmarnice za odrasle Camino, pot, ki se začne na koncu pa nas v svetem Jakobovem letu vabijo, da v mislih prehodimo camino, Jakobovo romarsko pot, ki nas vabi k soočanju z vprašanji o smislu življenja, našem delovanju in poslanstvu. Gre za pot za Gospodom, pot k sebi. Pot, ki krene vedno malo drugače, kot načrtujemo, a nas hkrati vabi, da bi zaupali in se spreminjali – da bi bili bližje Njemu: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj« (Mt 16,24).

Na facebookovi strani mladega duhovnika Martina Goloba pa lahko prisluhnete šmarnicam K Mariji na izlet. Avtorica Tadeja Roble je v knjižica predstavitla tridesetih Marijinih božjih poti in namigov za družinski izlet v bližnjem kraju. Šmarnično branje je sestavljeno tako, da privablja mlajše bralce in poslušalce, hkrati pa bodo ob njem marsikaj zanimivega, morda novega izvedeli tudi starejši!

 

© Župnija Izola 2021