Molitveni maraton v mesecu maju

Sveti oče je v soboto, 1. maja, pred ikono Marije hitre pomoči, v baziliki sv. Petra vodil prvo etapo »molitvenega maratona«, ki bo potekal v mesecu maju pod geslom »Vsa Cerkev je neprenehoma molila k Bogu« (Apd 12,5). Sveti oče je zmolil začetno in sklepno molitev, medtem ko so se pri molitvi in branju izmenjevale družine iz župnij v Rimu in Laciju, skupaj s predstavniki mladih iz gibanj nove evangelizacije.

Molitev na začetku rožnega venca

Na začetku meseca, posvečenega Mariji, se združimo v molitvi z vsemi svetišči posejanimi po vsem svetu, z verniki in vsemi ljudmi dobre volje, da bi v roke naše svete Matere izročili celotno človeštvo, ki je trdo preizkušeno med tem obdobjem pandemije.

Vsak dan tega meseca maja izročamo tebi, Mati Usmiljenja, številne osebe, ki jih je prizadel virus in še naprej čutijo njegove posledice: od naših pokojnih bratov in sester do družin, ki živijo v bolečini in negotovosti jutrišnjega dne; od bolnikov do zdravnikov, znanstvenikov, medicinskih sester, ki so med to bitko v prvi vrsti; od prostovoljcev do vseh zaposlenih, ki dajejo svojo dragoceno služenje v službo in korist drugim; od oseb, ki žalujejo in trpijo do tistih, ki so s preprostim nasmehom in lepo besedo prinašajo tolažbo tistim, ki jo potrebujejo; od tistih – predvsem žensk – ki so utrpeli nasilje med zidovi doma zaradi prisilnega zaprtja, do tistih, ki si želijo z navdušenjem ponovno začeti ritem vsakdanjega življenja.

Marija hitre pomoči, sprejmi nas pod svoj plašč in nas varuj v uri preizkušnje ter prižgi v naših srcih luč upanja na prihodnost.

 

Meseca maja v svetiščih molitev rožnega venca za konec pandemije

Na željo papeža Frančiška so vsi verniki povabljeni k molitvi za konec pandemije. Vsak dan bo eno izmed tridesetih svetišč z različnih koncev sveta pripravilo molitev rožnega venca, ki jo bo mogoče spremljati tudi preko različnih komunikacijskih sredstev. Vabijo k molitvi doma, v avtu, na poti, pa tudi preko pametnega telefona ali drugih komunikacijskih tehnologij. Za vsak dan je določen molitveni namen za različne skupine ljudi, ki jih je pandemija najbolj prizadela: za tiste, ki se niso mogli posloviti od svojih dragih, za zdravstveno osebje, za revne, brezdomce in osebe v ekonomskih težavah … to so le nekateri izmed namenov, ki bodo zaznamovali vsakodnevno molitev.

Sveti oče bo vodil molitev na začetku ter na koncu meseca: 1. maja bo molil v baziliki sv. Petra pred ikono Marije hitre pomoči, ki so jo častili že v 7. stoletju. V prvotni vatikanski baziliki se je nahajala nad oltarjem sv. Leona v južni ladji. Leta 1578 jo je papež Gregor XIII. prestavil v Gregorijansko kapelo nove bazilike sv. Petra, kjer jo najdemo še danes. Leta 2013, ko smo obhajali leto vere, so ikono ponovno restavrirali – glede na to, da je šlo za prvo restavratorsko delo v pontifikatu papeža Frančiška, so ikoni dodali vgravirana napisa SVCCVRRE NOS in FRANCISCUS PP. A. I., ter na ta način izročili svetega očeta Devici hitre pomoči.

Ob tej priložnosti bo sveti oče blagoslovil posebne rožne vence, ki jih bodo potem poslali tridesetim svetiščem, ki bodo poskrbela za prenos molitve, ki bo potekal vsak dan ob 18. uri. V baziliki sv. Petra se bodo pri molitvi in branju izmenjevale družine iz župnij v Rimu in Laciju, skupaj s predstavniki mladih iz gibanj nove evangelizacije. 31. maja pa bo prenos sklepne molitve, ki jo bo vodil papež Frančišek, potekal iz Vatikanskih vrtov. Oba dogodka bodo lahko spremljale tudi gluhe in naglušne osebe, saj bo poskrbljeno za prevod v italijanski znakovni jezik.

Svetišča, v katerih bo meseca maja potekala marijanska molitev, so naslednja:

 1. Naša Gospa iz Walsinghama v Angliji;
 2. Jezus Rešenik in Mati Marija v Nigeriji;
 3. Čenstohovska Marija na Poljskem;
 4. Bazilika Oznanjenja v Nazaretu;
 5. Blažena Devica Rožnega venca v Južni Koreji;
 6. Naša Gospa Aparecida v Braziliji;
 7. Naša Gospa Miru in srečne poti na Filipinih;
 8. Naša Gospa iz Lujana v Argentini;
 9. Sveta hiša v Loretu v Italiji;
 10. Naša Gospa iz Knocka na Irskem;
 11. Devica Ubogih v Banneuxu v Belgiji;
 12. Naša Gospa Afrike v Alžiriji;
 13. Blažena Devica Rožnega venca iz Fatime na Portugalskem;
 14. Naša Gospa Zdravja v Indiji;
 15. Marija Kraljica Miru v Medžugorju v Bosni in Hercegovini;
 16. Katedrala sv. Marije v Avstraliji;
 17. Brezmadežno Spočetje v Združenih državah Amerike;
 18. Naša Gospa iz Lurda v Franciji;
 19. Hiša Device Marije v Turčiji;
 20. Naša Gospa Ljubezni iz El Cobra na Kubi;
 21. Marija iz Nagasakija na Japonskem;
 22. Montseratska Mati Božja v Španiji;
 23. Naša Gospa iz Capa v Kanadi;
 24. Narodno svetišče Marija Ta’ Pinu na Malti;
 25. Gvadalupska Marija v Mehiki;
 26. Božja Mati v Zarvantysiji v Ukrajini;
 27. Črna Marija v Altöttingu v Nemčiji;
 28. Naša Gospa iz Libanona;
 29. Blažena Devica Svetega rožnega venca v Pompejih v Italiji.

Prenos molitve iz teh svetišč bo mogoče spremljati preko uradnih kanalov Svetega sedeža ob 18. uri po srednjeevropskem času. Liturgični pripomoček z nekaterimi koristnimi informacijami v italijanščini, angleščini in španščini je dostopen na spletni strani Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije.

Vir: Vatican News

© Župnija Izola 2021