Molitev za sinodo 2021-2023

 

Od leta 2021 do leta 2023 bo potekala sinoda z naslovom: Za sinodalno Cerkev – občestvo, sodelovanje in poslanstvo. Tema sinode je sinodalnost sama – se pravi način, kako v cerkvi živimo naše občestvo, kako smo pripravljeni poslušati, iskreno govoriti, tudi o izzivih, kako poteka sodelovanje med laiki in hierarhijo, kako so v naša občestva vključeni obrobni, kako čutimo soodgovornost..

Cilj sinode ni izdelati poročila, temveč sprožiti proces boljšega poslušanja v naših občestvih, kar naj privede do prenove Cerkve v konkretnem življenju.

V Rimu se je sinoda o sinodalnosti začela v nedeljo, 10. oktobra, s sveto mašo, ki jo je ob 10. uri v prisotnosti vernikov v baziliki sv. Petra daroval papež Frančišek. V vsaki krajevni Cerkvi oz. škofiji v Sloveniji pa se je začela 17. oktobra 2021.

Adsumus Sancte Spiritus – Molitev za sinodo 2021-2023

Vsako zasedanje na drugem vatikanskem koncilu se je začelo z molitvijo Adsumus Sancte Spiritus.

Prve besede v latinskem originalu pomenijo »Pred teboj smo, Sveti Duh«. To molitev so skozi stoletja uporabljali na koncilih, sinodah in drugih zborovanjih Cerkve, njeno avtorstvo pa pripisujejo sv. Izidorju Seviljskemu (ok. 560–4. april 636). Ko vstopamo v sinodalni proces, s to molitvijo kličemo Svetega Duha, naj dela v nas, da bomo mogli biti občestvo in ljudstvo milosti. Za sinodalni proces od 2021 do 2023 predlagamo poenostavljeno obliko molitve, da jo bosta lahko vsaka skupina in liturgično občestvo lažje molila skupaj.

Pred Teboj smo, Sveti Duh,
ko smo zbrani v Tvojem imenu.

Samo ti nas vodi,
bodi doma v naših srcih;
pokaži nam pot, po kateri naj gremo,
in kako naj hodimo po njej.

Šibki smo in grešni;
ne dopusti, da bi širili nered.
Ne dopusti, da bi nas nevednost vodila po napačni poti
ali da bi pristranskost vplivala na naša dejanja.

Daj, da v Tebi najdemo svojo edinost,
da bomo lahko skupaj hodili večnemu življenju naproti
in se ne bomo oddaljili od poti resnice
in od pravičnosti.

Vse to Te prosimo,
ki deluješ na vsakem kraju in v vsakem času,
v občestvu z Očetom in Sinom
na vekov veke.

Amen.

Vir: skofija-koper.si in katoliska-cerkev.si

© Župnija Izola 2021