Naš  Gospod  Jezus  Kristus,  prava  luč,  ki  razsvetljuje vsakega človeka, si je iz Device Marije privzel telo  in  postal  naš  spremljevalec  k  Očetu  v  nebesih.  On je Beseda, ki jo Cerkev oznanja, da bi na tej poti po njej vsi imeli življenje v obilju.

Dete  v  jaslicah  je  Rešitelj,  ki  prežene  sleherno  temo nevednosti in hudobije ter nam prižiga upanje. Zaradi njegovega usmiljenja smo vsi vredni, da živimo: rojeni in še nerojeni, zdravi in bolni, mogočni in šibki, pogumni in plahi, verni in neverni, pa tudi miroljubni in nemirni. Usmiljenje Deteta v jaslicah odpravlja razlike med nami in nas napolnjuje s spoznanjem o Bogu. To nas nagiba k spremembam – ne v grožnjah in nasilju, temveč v pravičnosti in medsebojni ljubezni.

Božič nas zato ne more prepustiti temi nevednosti o tem, kdo smo in kam gremo. Kot bratje in sestre  v  Kristusu  smo  sinovi  in  hčere  življenje  ljubečega  Boga,  ki  nam  je  namenil  neskončnost  bivanja pri sebi. Vsem  prebivalcem  Slovenije,  zamejcem  in  izseljencem, bratom in sestram v Evangeličanski in Pravoslavni cerkvi ter tudi pripadnikom drugih ver, še posebej pa bolnim in trpečim, brezdomcem in brezpravnim, prestrašenim in jokajočim, izrekamo škofje svojo sočutno bližino in v molitvi na vas kličemo Božjo  pomoč.  Naj  bodo  božični  prazniki  blagoslovljeni in tolažilni. V novem letu želimo več medsebojne povezanosti; da bi iskali to, kar nas povezuje in nam prinaša skupno dobro.

msgr. dr. Peter Štumpf SDB
soboški škof


Vir: Sporočila slovenskih škofij

Foto: splet