Bolniško maziljenje

Jezusovo sočutje do bolnikov je razločno znamenje, da je z njim prišlo božje kraljestvo in zato zmaga nad grehom, trpljenjem in smrtjo. Ko človekovo trpljenje zedinimo z Jezusovim trpljenjem, more postati sredstvo odrešenja. »Če je kdo med vami bolan, naj pokliče duhovnike Cerkve in naj molijo nad njim ter ga v Gospodovem imenu mazilijo« pravi sveti Jakob.

Zakrament je namenjen vsem nevarno bolnim zaradi bolezni, starosti ali pred nevarno operacijo. Če je le mogoče je z zakramentom povezana sveta spoved in sveto obhajilo. Zakrament daje moč in pogum v bolezni, včasih, če Bog hoče, tudi vrnitev telesnega zdravja. Vedno nas zakrament pripravlja na prehod v Očetovo hišo.

Za delitev zakramenta smo duhovniki vedno pripravljeni. Dobro je da so ob delitvi zakramenta njegovi družinski člani in ljubljene osebe navzoče (med spovedjo se umaknejo). Za zakrament je treba prositi dokler smo prisebni. Proti človekovi volji ne smemo deliti nobenega zakramenta. Zakrament je namenjen bolnikom dokler so še živi. Duhovniku, ki prinaša zakrament bolniškega maziljenja povrnemo stroške. Lahko mu izročimo tudi dar. Nikakor pa ne sme zgledati, da se zakramenti »prodajajo«, ker gre vsekakor za zastonjski božji dar.

Bolnike, ki jih v župniji na njihovo željo obiskujemo ob prvih petkih, zaznamujemo z zakramentom bolniškega maziljenja vsako leto v velikonočnem času in ko izrazijo tako željo.

Povezava:

© Župnija Izola 2021