Zakramenti niso samo verski obredi. V njih je božja ljubezen "izlita v naša srca po Svetem Duhu" (Rim 5,5). V starejšem pomenu se nanaša na fizično znamenje, ki dela vidno, kar je nevidno. V ožjem pomenu zakrament označuje sedem znamenj nove zaveze (krst, evharistija, birma, spoved, bolniško maziljenje, duhovniško posvečenje, poroka), ki jih je postavil Kristus.

Beseda zakrament pomeni posebno znamenje Božje bližine človeku, ki ne le kaže na to bližino, ampak jo tudi uresničuje. Zakrament krsta in birme je neponovljiv, ker pomeni dokončni 'DA' s strani Boga - in Bog se ne bo premislil, kot nam govorijo preroki, ampak ostane zvest. Z naše strani je seveda drugače. Posebno v primeru, ko je bil nekdo krščen kot otrok, se lahko zgodi, da človek svojo stran 'pogodbe' resno vzame ali pa tudi ne.

Latinsko ime sacramentum ali grško mysterium pomeni sveta znamenja, pa tudi verske skrivnosti. Nova zaveza ne pozna izraza zakrament, z besedo skrivnost pa označuje božji načrt. 

 

::  KRST

Srečanja staršev ob krstu otroka - prijave pri domačem župniku, srečanja potekajo (tri zaporedne torke) v župniji sv. Marka v Kopru.
termini 2017:  11.1., 7.2., 7.3., 4.4, 9.5., 6.6., 5.9., 3.10., 7.11.

::   POROKA

Tečaj priprave na zakrament sv. zakona poteka sedem srečanj (enkrat tedensko) v prostorih župnije sv. Marka v Kopru.
Termini 2017: 11.1. - 22.2.; 8.3. - 19.4.;  15.9. - 27.10. Srečanja trajajo dve uri.
Vsaj teden dni prej je potrebno izpolniti elektronsko prijavnico. -
prijavnica

::   KATEHUMENAT

Nova medžupnijska skupina bo začela v začetku posta - 21. februar v Kopru  . Prijave pri domačem župniku.

Komu je Uvajanje v krščanstvo (katehumenat) namenjeno?
- vsem, ki želijo stopiti na pot vere
- vsem, ki iščejo smisel svojega življenja
- vem, ki so bili samo krščeni ali pri prvem sv. obhajilu, pa kasneje niso nadaljevali z verskim poukom, ali so se oddaljili od občestva

Kdor se odloči, da bi kot odrasel sprejel zakramente, naj se obrne na domačega župnika.  
več o katehumenatu