Sv. Maver je bil škof v Poreču, ki so ga na poti v Rim ujeli in ga usmrtili okoli leta 300.

Izolani so svetega Mavra častili na cerkveni praznik 21.novembra ter na ljudski praznik 23.oktobra, v spomin na čudež Sv.Mavra leta 1380,ta praznik so oblasti ukinile šele leta 1828.

23.10.1380 je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje. Legenda pripoveduje, da so se nemočni meščani zatekli k molitvi v župnijsko cerkev. Takrat jih je rešil Sv.Maver. Bel golob je s cerkve poletel nad genovsko ladjevje, ki ni videlo obale zaradi čudežnega meglenega oblaka, s katerim je Sv. Maver pokril Izolo. Genovežani so sledili golobu vedoč, da golobi ne letijo daleč od obale. Golob jih je odpeljal daleč na odprto morje in se vrnil na cerkev. Iz kljuna je izpustil oljčno vejico v znak miru in varnosti. V zahvalo temu čudežu, so Izolani posvetili cerkev sv. Mavru.
Iz tega časa je tudi izolski grb, ki ima na modri podlagi belega goloba z oljčno vejico v kljunčku.

 

škof, mučenec
rojen: okoli leta 270;   umrl: 7. avgusta 362 v Arezzu, Italija

Sveti Donat je bil škof iz Arezza, patrona so v Izolo prinesli begunci iz Arezza. Častili so ga 7.avgusta – takrat naj bi bil po izročilu obglavljen, ko je kristjane preganjal Julijan Odpadnik. Govorilo se je o številnih Donatovih čudežnih delih: premagal naj bi zmaja, razbit kelih na čudežen način spet sestavil. Širil je krščansko vero v Istri leta 297.  Upodobitve: prikazujejo ga v ornatu s knjigo, kelihoma in/ali z zmajem; brez ornata in z mečem.

 

papež, mučenec
rojen: 2. – 3. stoletje;    umrl: 6. avgusta 258 v Rimu
Zavetnik upajočih žena; za dober pridelek fižola in grozdja; proti bolečinam v grlu.

Papeža Siksta so med Valerijanovim preganjanjem po nekaj mesecih pontifikata prijeli pri bogoslužju in ga še isti dan obglavili. Z njim je umrlo več drugih, tudi diakon Lovrenc. V Istri naj bi širil krščansko vero. Velikokrat je upodobljen skupaj z Lovrencem. Njegov atribut je največkrat palica s križem, pogosto ima pri sebi tudi mošnjiček, ker naj bi po izročilu pred svojo smrtjo Lovrencu predal cerkveni zaklad.