Svetega Duha so apostoli prejeli na Binkošti. Skozi stoletja ga posredujejo krščenim s polaganjem rok in maziljenjem s sveto krizmo, ki pomeni neke vrste pečat. Birma pomeni krščansko zrelost in poslanstvo.  Birma je zakrament, ki ga prejmemo enkrat v življenju, vendar učinek Svetega Duha deluje vsak dan.

Priprava na birmo


Za birmo se pripravljajo učenci dve leti. Gre za dve leti intenzivnega krščanskega življenja. K sveti evharistiji hodijo še kdaj več, kot samo ob nedeljah. Hodijo redno k verouku in živijo v skupini, kjer molijo in se vadijo v življenju odraslega kristjana. Ko lasten župnik nekoga spozna za pripravljenega, mu izroči birmanski listek. Praznik birme je naloga župnijskega občestva. 

Boter

Birmanec naj ima botra. Dobro je, da boter spremlja birmanca že v času priprave. Boter je kristjan, ki je krščen, obhajan, birman. Če je poročen ali če živi neko skupnost podobno poroki mora biti poročen cerkveno. Redno obiskuje bogoslužje in podpira Cerkev – je birmancu dober mentor. Svoje otroke, če jih ima, versko vzgaja. Za botra mora dobiti tudi poslanstvo lastnega župnika – župnika, kjer ima boter bivališče. V primeru, da birmanec ne more dobiti primernega botra, ga lahko pred škofa pripelje kdo od staršev. Nikakor naj ob birmi darila ne zatemnijo resničnih darov, ki jih deli Sveti Duh.

 

Dobri Bog,

pri birmi bo stal poleg mene moj boter

in bo položil svojo roko na mojo ramo.

Dal mi bo občutek varnosti in trdnosti.

Prosim te za svojega botra,

da bo človek vere in dobrote.

Pomaga naj mi odkrivati lepote

krščanskega življenja.

Povrni mu vse, kar stori dobrega zame.

Končno pa naju oba pripelji v nebeško veselje.

Amen.

 

Pridi, Sveti Duh,
napolni srca svojih vernih
in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.

Pošlji svojega Duha
in prerojeni bomo.
In prenovil boš obličje zemlje.

Molimo.
Bog, naš Oče,
Sveti Duh nas razsvetljuje in uči.
Naj nam pomaga,
da bomo v življenju spoznali
kaj je prav
in vselej radi sprejemali
njegove spodbude.

Po Kristusu, našem Gospodu.
Amen.